Astazi pare ca singura modalitate de a fi alaturi ca si psihoterapeut este prin intermediul telefonului, whatsapp, skype, zoom. Desi psihoterapia directa, in cabinetul psihoterapeutului este mult mai eficienta in comparatie cu psihoterapia on line, in aceasta perioada modul de lucru este posibil, doar prin mijloacele on line.

Sunt situatii si situatii in viata noastra. Acum traim o perioada foarte diferita si dificila. In mare parte ne-am pierdut confortul emotional. Creste gradul de frustrare si curba de efort in adaptabilitate. Realitatea cotidiana s-a transformat intru-totul.

Unii dintre noi traim intimitatea foarte complet si direct cu familia, altii sunt singuri intr-o casa mica sau mare, mai singuri ca oricand. Intr-un anumit fel poate sa fie prea mult din perspectiva faptului ca nu este o alegere ci o obligatie. Libertatea de miscare capata importanta majora atunci cand dispare sau se limiteaza. Curtea si casa noastra se transforma in mici inchisori unde ne dorim din ce in ce mai arzator ceea ce pana acum era aproape nesemnificativ.

Oamenii, au nevoie de alti oameni. Din pacate nu este suficient sa interactionam de la distanta, apropierea fizica sociala devine interzisa, fara haguri, fara strans de mana, cu teama ca 5 metri intre noi, pot fi prea mult. Multi dintre noi vorbeam de stres si de lipsa de timp, ne doream, pana acum sa avem zile libere pentru noi si familie. Da, ne doream dar nu in aceste conditii, nu din aceste motive. Scriind, acum imi amintesc de cineva care fiind intr-o faza terminala de boala, spunea: Nu mai vreau sa traiesc, nu asa. Natural, ne dorim ca noi sa facem alegerile in viata noastra, ne dorim sa nu avem restrictii, sa nu ne fie teama, cautam confort si siguranta. Oricat am vrea sa spunem altceva, aceste aspecte sunt umane si extrem de naturale. Orice schimbare se loveste de rezistente, de furie si tristete.

Aceasta pare sa fie prima etapa in lupta pentru acceptarea altor realitati actuale.  Adaptarea este posibila gradual, are un pret mai mic sau mai mare. Unii accepta mai usor, altii mai greu, pentru ca suntem construiti diferit. Suntem construiti cu propria noastra istorie de viata si avem un bagaj pe care il folosim in viata cotidiana.

Este important ce contine acest bagaj, ce resurse putem folosi, ce poveste de viata avem. O poveste de invingator, o strategie construita pozitiv, plina de incredere sau de anxietate. Cautam vinovati si explicatii, care mai de care, mai acuzatoare, apocaliptice si justificative. Asteptam mereu ceva proiectandu-ne din prezent in viitor fara sa ne oprim si sa ne privim cum fugim de propria viata, de noi si de cei apropiati.

Rolul meu este sa fiu alaturi prin meseria mea de oricine are nevoie de suport.  Nu ezitati sa ma contactati.

Cu drag, Monica Nastasa.

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH